LeDor VaDor - Online Zsidó TV

III. fejezet

» Ahol nincs Tóra, ott nincs illem és erkölcs. Úgyszintén, ahol nincs illem és nincs erkölcs, ott nincs Tóra. Ahol nincs bölcsesség, ott nincs istenfélelem, és ahol nincs istenfélelem, ott nincs bölcsesség sem. Tudás nélkül nincs értelem, és értelem nélkül nincs tudás. Ha nincs kenyér – nincs Tóra, de ha nincs Tóra, akkor nincs kenyér! «

A fent említett fogalmak szorosan összefüggnek egymással:

A Tóra szelleme ad erkölcsi tartalmat a polgári hivatásunkba és az emberek egymás közti kapcsolataiba, nélküle minden durva és üres lenne.

A tudás itt a vallási kérdések jelentőségének ismeretét jelenti. Nélküle nem értenénk a vallás lényeges elemeit és gépiessé válna az egész. A tudatlan nem lehet vallásos, viszont  a tudás, az ismeret, kellő vallásos érzés nélkül súlyosabb következménnyel járhat.

Minél biztosabb alapokon nyugszik a megélhetésünk, annál kevesebb kenyérgond nyomaszt bennünket, annál nyugodtabb, odaadóbb lehet a Tórával való foglalkozásunk ideje.

Akinek azon kell törnie a fejét, hogy honnan teremti elő a holnapi betevőjét, annak nem lehet ott a feje a tanulásnál. Viszont a nyugodt megélhetésnek a Tóra szelleme adja meg a lelki, a szellemi kiegészítést. Az igazán vallásos emberek számára, a napi munka után a Tóra tanulmányozása felüdülés.

Balog Dániel Pirke Ávot: III. fej., 17.misna, Elázár ben Ázárjá rabbi