LeDor VaDor - Online Zsidó TV

Minden embert a jó oldaláról ítélj meg!

“Ha pereskedés lesz emberek között és odalépnek a törvény elé, hogy ítéljenek fölöttük és elítélik az igazságost és elítélik a bűnöst.”

“כִּי יִהְיֶה רִיב בֵּין אֲנָשִׁים וְנִגְּשׁוּ אֶל הַמִּשְׁפָּט וּשְׁפָטוּם וְהִצְדִּיקוּ אֶת הַצַּדִּיק וְהִרְשִׁיעוּ אֶת הָרָשָׁע”

“Ki jije riv béjn ánásim vnigsu el hámispát usfátum vhicdiku et hácádik vhirsiu et hárásá”(MózesV/25:1) Ki Técé hetiszakasz

Miért kell a Tórának külön közölnie velünk, hogy az igaz embereknek felmentés jár és a bűnös embereket pedig elítélik? Hiszen ez a törvénykezés alapja!

Az Atyák Bölcs Tanításaiban ez áll (Pirké Avot 1:6):

“Minden embert a jó oldaláról ítélj meg!”

Hogyan tudunk egy embert a jó oldaláról megítélni, mikor látjuk őt, hogy egy helytelen, rossz dolgot követ(ett) el?

Megítélésünk kulcsa az, hogy beleképzeljük magunkat az ő helyzetébe. Mikor valaki bűnt követ el, akkor valószínűleg végtelen okot tudna felsorolni annak érdekében, hogy védje magát és cselekedetét. Ezért, mikor látunk valakit bűnözni és beleképzeljük magunkat, próbáljuk meg megvédeni magunk ezt a bűnös cselekedetet, mintha mi csináltuk volna ténylegesen egy adott gyenge pillanatunkban.

Minden zsidó szívében két erő lakozik akik állandó harcban állnak egymással; a jécer tov (jó ösztön) és a jécer hárá (rossz ösztön). A jécer tov felfelé húzza az embert a szentség és spiritualitás felé, amit valójában mindannyian akarunk. Azonban a sohasem alvó jécer hárá erről az útról folyamatosan igyekszik eltéríteni bennünket. Követni a rossz ösztönünk által kijelölt utat valójában sohasem az igazi szándékunk. Minden zsidó lélek küzd azért, hogy az Ö-valóhoz minél közelebb lehessen. Minden zsidó lélek egy igazi cádik. Mikor egy zsidó egy helytelen dolgot cselekszik és mi teljes mértékben elítéljük őt ezért, akkor valójában egy cádikot vádolunk mert a lelke alapvetően tiszta szándékú.

A fentiek alapján ez az értelme az alábbi pószuknak (versnek):

 ”Ha pereskedés lesz férfiak között”

Ez utal az állandó harcra a bennünk jelen lévő jó és rossz ösztön között. Mikor meg kell ítélnünk egy másik embert, mindig jusson eszünkbe:

“Elítélik az igazságost és elítélik a bűnöst”

A zsidó lélek, a Nesámá (נשמה) egy cádik. Sohase ítéljük el az embert teljességgel! Ítéljük el a benne munkálkodó jécer hárá-t aki rossz irányba téríti őt, de emlékezzünk szívének belső, igaz és tiszta mivoltára.

Ha másokat jó oldalról ítélünk meg, akkor mi magunk is kiérdemelhetjük az Ö-való kedvező ítélkezését felettünk a közelgő Félelmetes Napok közeledtével és akkor be fog minket írni az Élet Könyvébe!

Lefkovics Kornél (Rabbi Shmuel Shmelke HaLevi Horovitz alapján)

Korábbi híreink