LeDor VaDor - Online Zsidó TV

Mint egy páciens, hiszünk az orvosunknak!

A Tóra törvényeinek többségét elég könnyű megérteni. Értjük miért helytelen a lopás, miért helyes az adakozás, stb. De sok olyan törvény is van, aminek nem értjük az okát és jelentését. Ezeket a törvényeket nevezzük choknak.

[Ebben a hetiszakaszban, chukászban, szerepel egy törvény, amely a rabbijaink szerint a legmagyarázhatatlanabb az összes törvény közül. Ez a törvény tehát a chok király, vagy mondjuk úgy, chok-ász.]

Tipikusan zsidó dolog feltenni a következő kérdést: vajon mi a jelentése azoknak a törvényeknek, amelyeknek nem tudhatjuk a jelentését? Na ugye, én szóltam. Még tipikusabb az, hogy erre a kérdésre legalább két válasz van.

Az egyik válasz szerint ezeknek a törvényeknek is van céljuk, értelmük, de ez a jelentés számunkra, halandók számára felfoghatatlan. Mint egy páciens, hiszünk az orvosunknak, bevesszük a gyógyszert még akkor is, ha nem értjük, az hogyan hat. És még paraszolvencia sincs.

A másik válasz meglepőbb. Eszerint semmi értelme sincs a chokoknak. Nem fog belőle semmilyen társadalmi vagy egyéb jellegű haszon származni. Nem leszünk tőle jobb emberek, nem lesz jobb tőle a világ, nem fog nőni tőle a Kárpát-medence népszaporulata. Akkor miért van ilyen törvény? Csak!

Minden kapcsolatban vannak olyan dolgok, amiket az ember annak ellenére megtesz, hogy semmi értelme sincs. Aki nem hiszi, vegyen a feleségének, édesanyjának körtefát a születésnapjára, és magyarázza meg, hogy ez sokkal tartósabb mint a rózsa, és ráadásul lehet belőle adómentes pálinkát is főzni. Utána meg hozhatod magaddal a hálózsákot, alhatsz a nappalinkban. Repülőjegyet nem álljuk.

Szóval az ember hajlamos megfeledkezni róla, hogy a vallás tulajdonképpen egy kapcsolat, nem csak törvénygyűjtemény. Amit teszünk, azért tesszük, mert tudjuk, hogy ezzel a másik felé kifejezzük, hogy mennyire fontos ő, illetve a kapcsolat számunkra. A törvények többségének van egyéb haszna is, de a chokok arra emlékeztetnek minket, hogy végsősoron azért tartjuk be a Tóra törvényeit, mert fontos számunkra az I-tennel ápolt kapcsolatunk.

Lőwy Gábor

Korábbi híreink