LeDor VaDor - Online Zsidó TV

Tubisvát

Az I-teni alma

Miért is olyan különösek a fák, hogy egy teljes Új Évet érdemelnek?

Miért nincs például a szikláknak vagy a vízeséseknek vagy bármilyen más I-ten által teremtett dolognak Új Éve?

Mi olyan különös a gyümölcsfákban?

És ezen belül is miért olyan különös egy Almafa?

A Tóra megtiltja a gyümölcsfák elpusztítását (M5/20:19) és összekapcsolja az embert a fával. Szent könyvek tanítják, hogy a lelkek gyümölcsfákban reinkarnálódnak. Mikor egy gyümölcs elfogyasztása előtt a megfelelő áldást elmondjuk, az ahoz a gyümölcshöz kötődő léleknek a felemelkedését segítjük elő. A Fáknak külön saját nyelvük van mellyel folyamatosan áldják az Ö-valót.

Mivel a Tóra az embert a mező fájához hasonlítja, és az ember az I-ten képmására teremtetett, így mondhatjuk, hogy a fák szintén I-ten képmására teremtődtek. Az Ö-való megnyílvánulási formáit, a szférákat is az Élet Fájának, Éc HaChajimnak hívják.

Az Énekek Éneke (2:3) a “Kedvesem”-et egy mezőn termő almához hasonlítja, így utalva az Ö-valóra. Mit tudhatott Salamon király minden idők legbölcsebb embere amit mi nem?

Valószínűleg már ő is tudta, hogy az Ö-való aláírása ott van minden egyes almában!

Az Ö-való legszentebb neve a Tetragrammaton betűi és azok számértékei:

Jud (=10) (=5) Vav (=6) (=5)

Egy hosszában és keresztben elvágott almán vegyük észre a hasonlóságokat:

Az alma külső bőrszerű héja 10 ponttal kapcsolódik az alatta elhelyezkedő terméshúshoz. Az 5 magházban 5 magot találunk. Az alma szára pedig melyik betűre emlékeztet? Természetesen a Vav-ra. Továbbá a szár a magházakkal együtt 6-os formát vesz fel.

Az alma összes részeivel együtt kiadja az Ö-való nevét, aminek a számértéke pedig 26 (=10+5+6+5).

Ki tudja mennyi porzószál van minden alma virágán belül? Természetesen 26!

Ezek után mindig, amikor egy almát veszünk a kezünkbe jusson eszünkbe az Ö-való Szent Neve, az aláírása ott van előttünk.

Mielőtt beleharapunk, a fán termő gyümölcsre való áldás elmondásával pedig segítsünk egy léleknek magasabb szintre kerülni a saját lelkünkével együtt!

Báruch Átá HáSem, Elokéjnu melech HáOlám, Boré Prí HóÉc! Amen!

Lefkovics Kornél

Tu Bisvát: Az ember a mező fája!  

A Perek Shira (A Teremtés Dala) azt tanítja nekünk, hogy a fák saját nyelvükön állandóan és folyamatosan az Ö-valót áldják. Ha természetben dalolunk akkor az ott lévő összes fa dallama csatlakozik a miénkhez.

A Tóra ezt mondja: „Az ember a mező fája” – „ הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה” – „Háádám Éc HáSzáde” (Mózes5/21:19 Shoftim) Legalább 10 nagyon fontos dolgot tanulhatunk az Ö-való gyönyörű teremtményeitől, a fáktól:

1. A fáknak pozitív hatásuk van környezetükre. Friss oxigént adnak, árnyékot, ételt, faanyagot, menedéket állatoknak, az eróziót segítik megelőzni, erős hangok útjába állnak, stb… A fák ezért elsősorban adók és nem kapók, s az adás képessége a Szentség Birodalmából származik. A fák ezért Szentek is!

2. A fák nem vesznek el semmi extrát a világból csak annyit, mint ami a minimum létszükségleteikhez kell és gyümölcseiknek tápanyagot. A földből vizet és tápanyagokat, a levegőből a számunkra ártalmas szén-dioxidot és a napfényt. Semmi extra felhalmozást nem igényel.

3. A fák együtt élnek olyan állatokkal akikkel kölcsönösen segítik egymást, míg szenvednek olyanoktól akik parazita életmódot folytatnak.

4. Minél mélyebben hatol le a fa gyökere a földbe annál nagyobb életerővel rendelkezik. Hasonlóan az ember minél mélyebben kapcsolódik gyökeréhez annál erősebb életereje.

5. Minél jobban szétágazik a fa gyökere annál jobban rögzült. Ezért minél jobban mélyed el valaki a Tóratanulásban annál jobban ellenáll a világ kísértéseinek.

6. Egy beteg fa gyógyulása érdekében elhullajtja beteg ágait, hogy újabb és egészségesebb hajtás fejlődhessen belőle. Mivel a legtöbb hibás jellem az ember egójának arroganciájából származik, ezért ezt feltétlenül csökkenteni kell a személyiség egészséges megújulása érdekében.

7. Egy gyümölcsfa ha az élete első három évében gyümölcsöt hoz (orlá) azt tilos elfogyasztani és a fa életéveinek csökkenéséhez vezet. Hasonlóan nekünk sem szabad tilos gyümölcsöket „teremteni” nem is beszélve éveink csökkentéséről.

8. Víz nélkül a fa nem marad életben és gyümölcsöt sem terem. A Tóra hasonló a vízhez; egy zsidó A Tóra nélkül elveszti potenciálja beteljesedését éljen akármilyen életet is.

9. Minden gyümölcsfának saját külön gyümölcstípusa van. Egyik almát, másik körtét, a harmadik barackot terem. Mindegyiknek megvan a maga illata, íze, zamata és szerepe a világban. Mindegyikre szükség van és tanulunk tőle valami különlegeset. Az ember is többféle és ugyanúgy mindenkire szükség van, mindenkinek meg van a saját szerepe a világban.

10. Egy fa sohasem esik kétségbe. Még ha teljesen kivágják is a föld feletti részét, lassan lassan új életre kel gyökereiből. Ugyanígy a zsidó embernek sem szabad sohasem elcsüggednie, mindig tudnia kell, hogy van honnan és van hova felállnia, ha kell számtalanszor is. Tudnia kell, hogyaz Ö-való az rá és csakis őrá vár.

Dávid király a cádikokat, igaz embereket szintén fához hasonlítja. Ha jó emberek akarunk lenni, akkor a fáktól, mint az Ö-való csodás teremtményeitől mindenképpen tanulnunk kell!

Tu Bisvát csodás energiákkal teli napja egy lehetőség számunkra, hogy megáldjuk gyümölcseiket és mindegyiktől tanuljunk saját életünkre, hogy jobb emberek és jobb zsidók lehessünk!

Lefkovics Kornél (Rabbi Lazer Brody nyomán)

Fel az oldal tetejére