LeDor VaDor - Online Zsidó TV

Internet

Nemzedékről nemzedékre – egy kattintásra a tudástól

A zsidóság életszemléletének fontos része, hogy a mindennapi dolgokat változtatják szentté. Így tett Balog Dániel is, mikor megalapította a LeDor Vador (nemzedékről nemzedékre) oldalt a népszerű közösségi portálon, a Facebookon.

Egy beszélgetés indította erre az útra, melynek során a Jickok Eizik Taub, a híres nagykállói rebbe leszármazotta azt mondta, képes rá, hogy embereket vezessen vissza a Tórához és a zsidósághoz.

Az oldal pillanatok alatt olvasók ezreit gyűjtötte maga köré, akik naponta új tórai tanítást, magyarázatot, vagy inspiráló történetet olvashatnak. A rövid tanításokat és videó üzeneteket azoknak szánják, akik szeretnének jobban megismerkedni a zsidósággal, elmélyedni őseik tanításaiban, de nem tudnak napi elfoglaltságaik mellett időt szakítani arra, hogy részt vegyenek valamilyen oktatáson. Az anyagok közérthetően vannak megfogalmazva, így azok is tudnak csatlakozni az internetes jesivához, akiknek csak nagyon csekély ismerete van egyelőre a Tóra világáról. A videóüzenetek ötletgazdája és készítője Balog Dániel ikertestvére, Balog Róbert fotográfus, videós.

A leírt vagy videóüzenetként rögzített tanításokat a http://www.ledorvador.hu/ oldalon rendszerezik és archiválják, hogy valóban nemzedékről nemzedékre adhassák tovább a bölcsességet. Bár rövid ideje indult a facebook jesiva, máris rengeteg pozitív visszajelzést kaptak mind zsidók, mind nem zsidók részéről, akik örömmel és hálásan fogadják a tanulásnak ezt az új, modern lehetőségét.

www.zsido.com, 2011-04-13

Zsidó gasztronómiai műsor

Az első Online Kulturális Zsidó Televízió, mely több mint fél évvel ezelőtt indult el az interneten, a Judafest alkalmával elindítototta Zsidó Gasztronómia sorozatát, bepillantást engedve a hazai hagyományos zsidó konyha rejtelmeibe.

Az első részben a Muhamara elkészítése került bemutatásra a Mezzo Kuzin KonyhaKlub látványkonyhájában. A programsorozat készítői arra törekednek, hogy az ételek elkészítését minél egyszerűbben, ugyanakkor hatékonyon és precízen prezentálhassák. Mindemellett a néző megismerheti a készülő ételek történelmi hátterét, és megtudhatja, hogy mitől is kóser egy-egy étel. Sőt, titkos receptek és fortélyok is elsajátíthatóak a programhoz felkért, hazai zsidó gasztronómiában jártas szakemberek, séfek segítségével.

LeDor VaDor – annyit tesz: generációról generációra. Az Online Kulturális Zsidó Televízió célja a zsidó hitélet felvirágoztatása és megszilárdítása, valamint a zsidó kultúra és tanítások megőrzése a jelen és a  későbbi nemzedékek számára. Teszi ezt színvonalas, tartalmas,  rövid műsorokat sugározva, ismert hazai és nemzetközi előadók felszólalásával, hat különböző sorozattal gazdagítva a zsidó kultúrát.

Best of Budapest online | 2011. december 21 ( http://www.bestofbudapest.com/hu/gasztronomia/hirek/zsido-gasztronomiai-musor.html)